ΓΚΙΩΝΗΣ ή ΓΚΙΟΝΗΣ !!! ( Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ Α Γ Α Π Η ) Αρπακτικά: Γοητευτικοί.... κυνηγοί !!! Χρυσογέρακο !!! Low....flying Owls !!! Χρυσαετός !!! Υπέροχες φωτογραφίες ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ !!! Τυτώ η λευκή, Ανθρωποπούλι (Tyto alba) !!! Υπέροχες φωτογραφίες πουλιών !!! Πετρίτης !!! Χιονόγλαυκα !!! (Η κουκουβάγια του χιονιού)

Ξεφτέρι !!!



Ξεφτέρι

Ιέραξ ο κορυδαλλοφαγος (Falco subbuteo)


Είναι ένα μικρό γεράκι, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το εντυπωσιακό πυρόξανθο χρώμα στα φτερά των ποδιών και στο κάτω μέρος της ουράς.
Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 εκατοστών, το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Το πάνω μέρος του σώματος είναι σκούρο με πολλές σκούρες κηλίδες κάτω από τα μάτια άσπρο με μια ξεχωριστή γενειάδα συνεχούς ροής προς τα κάτω.
Η πτήση του θυμίζει υπερμεγέθες πετροχελίδονο με τα στενά δρεπανοειδή φτερά και την σχετικά κοντή του ουρά.




Βιότοπος διανομή
Ιέραξ ο κορυδαλλοφαγος τον συναντούμε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αναλυτικά στην νότιο Αγγλία, την Σκανδιναβία και στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας νότια όμως, σε μεγάλα τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ασίας, τη βόρειο Κίνα στην Καμτσάτκα ,
Sachalin και στην Ιαπωνία.
Ο ευρωπαικός πληθυσμός διαχειμάζει στη Νότια Αφρική, Ασία στη βόρεια Ινδία και το Πακιστάν και στη νότια Κίνα.

Αναπαραγωγή
Επιστρέφει πίσω από τη διαχείμαση τον Απρίλιο. Η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει από τον Μάιο μέχρι αρχές Ιουνίου.
Από τις αρχές Ιουνίου περίπου, το θηλυκό γεννά 2-3 αυγά, πιό σπάνια 1 ή 4 αυγά. Η επώαση διαρκεί 28 ημέρες μέχρι να γεννηθούν οι νεοσσοί.
Μετά από ένα μήνα περίπου οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν και σε μικρό διάστημα εγκαταλείπουν τη φωλιά τους.
Από μέσα Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πλέον ικανά να ακολουθήσουν τα ενήλικα στο ταξίδι στα νότια για να διαχειμωνιάσουν




Διατροφή
Η διατροφή του είναι σημαντικά διαφορετική από τα Βραχοκιρκίνεζα, τρέφετε με όλα τα έντομα, ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στίς Λιβελλούλες στους βαλτότοπους που αποτελούν σημαντική πηγή τροφής, επίσης η διατροφή του περιλαμβάνει μικρά πουλιά,
με προτίμηση στους κορυδαλλούς, τσίχλες χελιδόνια πετροχελίδονα τα οποία είναι ικανό να τα συλάβει στον αέρα.
Στον τόπο διαχείμασης στην περιοχή της Αφρικής η κύρια τροφή του είναι οι ιπτάμενοι τερμίτες.

Πληθυσμός
Ο συνολικός αριθμός του είδους στις αρχές του 21ου αιώνα εκτιμάτε ότι ανέρχετε στα 71000 - 12000 αναπαραγώγιμα ζευγάρια.
Το κύριο σημείο διανομής είναι η Ρωσία, με 30000 ώς 60000 ζευγάρια, ο πληθυσμός στην Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 2700 ώς 3000 ζευγάρια, της Αυστρίας 800 ώς 1200 ζευγάρια και στην Ελβετία 400 ώς 600 αναπαραγωγικά ζευγάρια.