ΓΚΙΩΝΗΣ ή ΓΚΙΟΝΗΣ !!! ( Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ Α Γ Α Π Η ) Αρπακτικά: Γοητευτικοί.... κυνηγοί !!! Χρυσογέρακο !!! Low....flying Owls !!! Χρυσαετός !!! Υπέροχες φωτογραφίες ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ !!! Τυτώ η λευκή, Ανθρωποπούλι (Tyto alba) !!! Υπέροχες φωτογραφίες πουλιών !!! Πετρίτης !!! Χιονόγλαυκα !!! (Η κουκουβάγια του χιονιού)

Χρυσαετός !!!


Χρυσαετός.  (aquila chrysaetos)

Χρυσαετός.... ο βασιλιάς των αιθέρων !!!

Πρόκειται για το πλέον ισχυρό αρπακτικό της Ελλάδας, με άνοιγμα φτερούγων 185-220 εκ και μήκος σώματος 75-90 εκ. Όταν πετά διακρίνεται ο χρυσοκίτρινος λαιμός και η μακριά ουρά του. Το ενήλικο πουλί έχει χαρακτηριστικό χρυσαφί κεφάλι και αυχένα, το σώμα και οι φτερούγες του είναι ομοιόμορφα σκούρες από κάτω, ενώ από πάνω οι φτερούγες είναι πιο ανοιχτόχρωμες. Στην ουρά υπάρχουν επίσης ανοιχτόχρωμες ταινίες. Κατά τη νεαρή ηλικία ο Χρυσαετός έχει μαύρο κεφάλι και αυχένα, σκούρο σώμα με λευκές κηλίδες στις φτερούγες (στα δευτερεύοντα) και λευκή ζώνη στην ουρά. Κατά την παρατήρηση στο πεδίο αυτές οι λευκές κηλίδες στις φτερούγες και η λευκή ζώνη της ουράς διακρίνονται εύκολα. Σταδιακά καθώς ο νεαρός Χρυσαετός ενηλικιώνεται οι λευκές περιοχές σκουραίνουν.

Ο Χρυσαετός γυροπετά επίσης όπως το Όρνιο, αλλά διαγράφει μικρότερους κύκλους γρηγορότερα από ότι το Όρνιο, ενώ οι φτερούγες του όταν παρατηρείται από μπροστά έχουν σχήμα V. Για το μέγεθός του είναι ιδιαίτερα ευκίνητο αρπακτικό, ικανό να εφορμά προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα. Συνήθως κυνηγά σε ζευγάρια. Χαρακτηριστικές είναι οι πτήσεις των Χρυσαετών την προ-αναπαραγωγική περίοδο όταν διαφημίζουν τα όρια της επικράτειας τους. Τα πουλιά παίρνουν μεγάλο ύψος και στη συνέχεια βυθίζονται με μαζεμένες τις φτερούγες.


Διατροφή:
Οι Χρυσαετοί τρέφονται με μαρμότες, λαγούς, ποντίκια, ορισμένες φορές άλλα πουλιά, νυφίτσες, αλεπούδες, μικρές χελώνες, νεαρά ελάφια, ακόμη και οικόσιτα ζώα, όπως αρνιά και κατσικάκια. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οπότε και η τροφή είναι ελάχιστη, οι χρυσαετοί καμιά φορά καταφέυγουν στα πτώματα νεκρών ζώων για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους. Διαθέτουν άριστη όραση και μπορούν να εντοπίσουν τη λεία τους από πολύ μεγάλη απόσταση !!!


Συνήθως οι Χρυσαετοί ζευγαρώνουν δια βίου. Κατασκευάζουν πολλές φωλιές τις οποίες χρησιμοποιούν εναλλάξ. Οι φωλιές τους αποτελούνται από μεγάλα κλαδιά δέντρων, τα οποία ενισχύουν με γρασίδι όταν τις χρησιμοποιούν. Το θηλυκό γεννά δύο μαύρα αυγά ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο. Η επώαση ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση του πρώτου αυγού, και μετά από περίπου 45 ημέρες τα νεαρά βγαίνουν από το αυγό. Είναι εντελώς λευκά και οι γονείς τα ταΐζουν για πενήντα ημέρες προτού είναι έτοιμα να κάνουν την πρώτη τους απόπειρα να πετάξουν και να τραφούν από μόνα τους. Τις περισσότερες φορές επιβιώνει μοναχά το μεγαλύτερο μικρό, ενώ το νεότερο πεθαίνει προτού αφήσει τη φωλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο έχει το πλεονέκτημα ανάπτυξης λίγων ημέρών και έτσι καταφέρνει να κερδίσει τους περισσότερους καυγάδες για την τροφή. Οι Χρυσαετοί αφιερώνουν πολύ χρόνο στη φροντίδα των μικρών, ωστόσο η θνησιμότητα είναι υψηλή ακόμη κι ανάμεσα στα πρωτότοκα πουλάκια, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το αυγό.


Πως θα τον αναγνωρίσουμε: 
Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ. Είναι μεγαλόσωμο και δυνατό πουλί. Το μήκος του φθάνει το ένα μ. και το άνοιγμα των φτερών τα δυόμισι μ. Τα ενήλικα έχουν χρυσίζουσες αποχρώσεις στο πίσω μέρος του λαιμού.
Ο πληθυσμός του Χρυσαετού στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί σε 100-150 ζευγάρια ...