ΓΚΙΩΝΗΣ ή ΓΚΙΟΝΗΣ !!! ( Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ Α Γ Α Π Η ) Αρπακτικά: Γοητευτικοί.... κυνηγοί !!! Χρυσογέρακο !!! Low....flying Owls !!! Χρυσαετός !!! Υπέροχες φωτογραφίες ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ !!! Τυτώ η λευκή, Ανθρωποπούλι (Tyto alba) !!! Υπέροχες φωτογραφίες πουλιών !!! Πετρίτης !!! Χιονόγλαυκα !!! (Η κουκουβάγια του χιονιού)

Πράσινος Παπαγάλος !!!


Πράσινος Παπαγάλος

Πράσινος Παπαγάλος (Psittacula krameri)


ΔΑΚΤΥΛΟΛΑΙΜΗΣ ΨΙΤΤΑΚΙΣΚΟΣ
Από εξωτικός έγινε Αθηναίος !!!


To επίσημο όνομά του είναι Psittacula krameri και τα τελευταία χρόνια απέκτησε ελληνική ιθαγένεια. Οι επιστήμονες μελετούν τις αιτίες που έκαναν το πρώην εξωτικό είδος, ενδημικό, που προτιμά τις μεγαλουπόλεις !!!

Ένας Ευρωπαίος από την Αφρική !!!

Ο δακτυλολαίμης ψιττακίσκος μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες περιοριζόταν στα νότια της Ασιατικής Ηπείρου και στην υποσαχάρια Αφρική. Ζούσε σε τροπικές, υποτροπικές και άλλες θερμές περιοχές του πλανήτη. Από το 1970 άρχισαν να τον συναντούν στη Βόρεια Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήρθε και στην Ελλάδα !!!

Το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει ενδιαιτήματα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Τσεχία, Γερμανία, Βέλγιο, ακόμα και στην Αγγλία, καταδεικνύει ότι το «εξωτικό πουλί» έχει πάρει πια την ευρωπαϊκή ιθαγένεια !!!



Το αξιοπρόσεκτο είναι πως το είδος αυτό δεν είναι μεταναστευτικό και θεωρείται «είδος συντροφιάς». Αυτό σημαίνει ότι η άφιξή του στην Ευρώπη δεν οφείλεται σε ομαδική μετακίνηση. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι ο πληθυσμός δημιουργήθηκε από σκόπιμες απελευθερώσεις και από άτομα που απέδρασαν από την αιχμαλωσία, συγκρότησαν μικροκοινωνίες και έκτοτε μετακινούνται σιγά σιγά στα όρια της ηπείρου και εγκαθίστανται εκεί όπου βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες. Και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα περίεργο: το περιβάλλον που προτιμούν δεν είναι αυτό της εξοχής, αλλά της πόλης.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα παρατηρούμε ότι συναθροίζονται κυρίως στα αστικά και περιαστικά πάρκα και δάση, όπου χτίζουν τις φωλιές τους σε ευκάλυπτους ή καταφεύγουν σε κουφάλες άλλων δέντρων. Γι' αυτό και οι περιπατητές στο Πάρκο Τρίτση, στον Πύργο Βασιλίσσης, οι κάτοικοι της Γλυφάδας, της Φιλοθέης, της Αρτέμιδας αλλά και της Θεσσαλονίκης κοντά στο ΑΠΘ, θα έχουν προσέξει την παρουσία των πρασινωπών παπαγάλων με το πορτοκαλί δακτυλίδι στο λαιμό. Μικροί πληθυσμοί έχουν παρατηρηθεί επίσης στη Σκάλα Ωρωπού, σε νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα αλλά και στη Βόρεια Πελοπόννησο !!!