ΓΚΙΩΝΗΣ ή ΓΚΙΟΝΗΣ !!! ( Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ Α Γ Α Π Η ) Αρπακτικά: Γοητευτικοί.... κυνηγοί !!! Χρυσογέρακο !!! Low....flying Owls !!! Χρυσαετός !!! Υπέροχες φωτογραφίες ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ !!! Τυτώ η λευκή, Ανθρωποπούλι (Tyto alba) !!! Υπέροχες φωτογραφίες πουλιών !!! Πετρίτης !!! Χιονόγλαυκα !!! (Η κουκουβάγια του χιονιού)

Νυφογερανός !!!


Νυφογερανός

 Demoiselle Crane (Grus virgo)

Ο Νυφογερανός είναι το μικρότερο είδος της οικογένειας Γερανίδες (Gruidae). Το είδος αυτό αναπαράγεται στην αρκτική ζώνη σε περιοχές με στέπες και σε ημιερήμους από την νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίζει την κεντρική Ασία στα βόρεια-δυτικά της Μογγολίας και φτάνει μέχρι τη βορειοανατολική Κίνα. Στην Κεντρική Ευρώπη είναι πολύ σπάνιο επισκέπτης.
Ο Νυφογερανός φθάνει σε ύψος σώματος από 90 έως 100 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 2.500 γραμμάρια και το άνοιγμα των φτερών του είναι 165 έως 185 εκατοστά.
Χαρακτηριστικά τα άσπρα φτερά πίσω από τα μάτια και το σκουρόχρωμο φτέρωμα στο λαιμό που φτάνει μέχρι το στήθος. Το πτέρωμα των φτερούγων επεκτείνεται μέχρι και την ουρά.


Διανομή:
 Ο Νυφογερανός ζει στις στέπες της νότιας Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ανατολικής Σιβηρίας και σε ορισμένες περιοχές στα βορειοδυτικά της Αφρικής. Το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική και την Ινδία όπως και στις γειτονικές χώρες της Μιανμάρ, Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Κατά την μετανάστευση από και πρός την Αφρική διασχίζει την ανατολική Μεσόγειο.

Διατροφή:
 Ο Νυφογερανός τρέφεται με φυτικές τροφές αλλά και με σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια, σαύρες, ποντίκια, βατράχια και νεοσσούς άλλων πουλιών.

Φτιάχνει τη φωλιά στο έδαφος και γεννάει συνήθως δύο αυγά. Η επώαση διαρκεί από 27 έως 29 ημέρες. Μετά από 55-65 ημέρες οι νεοσσοί μπορούν πλέον να πετάνε.



Απογραφή και του κινδύνου:
 Το μέγεθος του πληθυσμού εκτιμάται σε 200.000 έως 240.000 πουλιά, αλλά μειώνεται σημαντικά κυρίως από την καταστροφή των οικοτόπων, καθώς και από άλλα αρπακτικά ζώα. Επιπλέον στην Ινδία και στην ανατολική Αφρική κινδυνεύει από τους κυνηγούς οι οποίοι εξολοθρεύουν ή αιχμαλωτίζουν περίπου το ένα δέκατο κατά την εποχή της μετανάστευσης. 
Η IUCN κατατάσσει το Νυφογερανό ως είδος που δεν διατρέχει κίνδυνο.

Από τα γραπτά ρωμαίων συγγραφέων μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι Νυφογερανοί χρησιμοποιήθηκαν από τους ρωμαίους ώς οικόσιτα πτηνά, κυρίως για τη φύλαξη των σπιτιών προειδοποιώντας με τις δυνατές σαν τρομπέτα κραυγές τους από τα διάφορα αρπακτικά ζώα και αρπακτικά πουλιά !!!